ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2024 και
ώρα 10:30 π.μ., στον Πολυχώρο του Δήμου πίσω από το οπωροπωλείο ΜΥΛΩΝΑΣ στο Πόρτο Ράφτη συνεδρίασε το ΔΣ της Ο.Σ.Π.Α. με παρόντα μέλη: Σ.Δημητριάδη, Γ.Στρατουδάκη, Α.Αργυρόπουλο & Γ.Στριλιγκά.
Η συνεδρίαση είχε σαν βασικό θέμα τη συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων με την επικεφαλής της παράταξης: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΖΩΗ κα. Ζωή Γιαννάκη, στα πλαίσια υλοποίησης απόφασης του ΔΣ της Ο.Σ.Π.Α. για διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής όλων των παρατάξεων.
Η κα. Γιαννάκη παραβρέθηκε μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο κο. Δημήτρη Πίντζο.
Συζητήθηκαν τα παρακάτω
θέματα:
1. Ασφαλτόστρωση πάρκινγκ της πλαζ Αυλακίου: Σχολιάστηκε ότι ασφαλτοστρώνεται το πάρκινγκ της πλαζ ενώ υπάρχουν δεκάδες δρόμοι στο Πόρτο Ράφτη χωρίς άσφαλτο. Η κα. Γιαννάκη τόνισε ότι δεν υπάρχει ενημέρωση από τον Δήμο.
2. Ρέμα Αγίου Γεωργίου δίπλα στην Πυροσβεστική: Τονίσθηκε ότι πρέπει να γίνει υδραυλικό έργο π.χ. αγωγός κάτω από τον δρόμο (οδό Μαρκοπούλου) για να μην τρέχουν συνεχώς νερά από το ρέμα και το ΚΕΛ Μερέντας πάνω στον δρόμο.
3. Απολογισμός πρόσφατης δράσης της ΟΣΠΑ: Έγινε πρόσφατος απολογισμός της δράσης του νέου Δ.Σ. της ΟΣΠΑ. Η δράση αποτυπώνεται και στο νέο blog της ΟΣΠΑ.
4. Συνεδρίαση Λογοδοσίας στις 4/12/2024: Η υπόλοιπη συνεδρίαση αφιερώθηκε κατά κύριο λόγο στα θέματα της επικείμενης συνεδρίασης Λογοδοσίας της Τετάρτης 4/12/2024.
5. Αστική συγκοινωνία στο δήμο Μαρκοπούλου (θέμα Νο.2 στη Λογοδοσία): Η κα. Γιαννάκη τόνισε ότι ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων του Πόρτο Ράφτη κυρίως. Είναι κρίμα που το Πόρτο Ράφτη έμεινε εκτός του αρχικού σχεδιασμού.
6. Θόρυβος από αεροπλάνα (θέμα Νο.3 στη Λογοδοσία): Η κα. Γιαννάκη τόνισε ότι συχνά χρειάζεται να διακόψει το μάθημα στο σχολείο του Μαρκοπούλου όταν περνά αεροπλάνο!
Οι
δήμοι Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας–Πικερμίου έχουν υπογράψει μήνυση κατά της
Υ.Π.Α. από κοινού με το σωματείο «Περιβαλλοντική Αρμονία» και έχουν στείλει από
1/11/2024 πρόσκληση στον δήμαρχο να υπογράψει και αυτός.
7. ΕΥΔΑΠ (θέμα Νο.6 στη Λογοδοσία): Η κα. Γιαννάκη ανέφερε ότι θέση της παράταξης ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΖΩΗ είναι να δοθεί η ύδρευση στην ΕΥΔΑΠ μόνον αφού υπάρξει σωστή αποτίμηση της αξίας της από ανεξάρτητο εκτιμητή. Επίσης, να υπάρχουν οι τίτλοι ιδιοκτησίας.
Τέλος, τονίσθηκε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νόμο για την αναγκαστική μεταβίβαση των δικτύων όλης της Αττικής στην ΕΥΔΑΠ.
8. Χερσόνησος Πούντας: Η κ. Γιαννάκη ρωτήθηκε για τη θέση της παράταξης στο θέμα της Πούντας. Η κα Γιαννάκη είπε ότι υποστηρίζει την αποζημίωση του ΜΑΡΚΟ από τον Δήμο και τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων μετά από ήπια ανάπλαση του χώρου. Ανέφερε ότι θα πρέπει να διαγραφεί μέρος του χρέους της ΜΑΡΚΟ.
Σχολιάστηκε ότι το ‘Πράσινο Ταμείο’ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τον δήμο για την αποζημίωση της Πούντας, έτσι ώστε να γίνει δημόσιος χώρος.
9. Εκλογικά τμήματα στο Πόρτο Ράφτη: Συζητήθηκε η πρόθεση της ΟΣΠΑ να στείλει επιστολή προς τον δήμαρχο και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, με σκοπό να προωθηθεί αίτημα από τον δήμο προς της Περιφέρεια Αττικής για την μεταφορά 10-12 εκλογικών τμημάτων (από τα 34 Ε/Τ δήμου) στο Λύκειο του Πόρτο Ράφτη. Και η κα. Γιαννάκη και ο κος. Πίντζος συμφώνησαν με το αίτημα αυτό.
10. Θέματα εισφορών για σχέδια πόλης (θέματα Νο.4 & 5 στη Λογοδοσία): Οι εισφορές της ΠΕ 4-5 δεν βεβαιώθηκαν επί προηγουμένης δημαρχίας.
11. Έργο Ερασίνου ποταμού (θέμα Νο.1 στη Λογοδοσία): Η κα Γιαννάκη ανέφερε ότι στο θέμα αυτό συντάσσεται με την άποψη και τη σχετική μελέτη που έχει κάνει το μέλος της παράταξης και γραμματέας της ΟΣΠΑ κος Αργυρόπουλος και η οποία έχει κατατεθεί στο Δήμο με ΑΡ.ΠΡΩΤ.ΕΙΣΕΡΧ: 3071/16-2-23. Προτείνει, όπως γίνεται πλέον στην Ευρώπη, κάποια έργα βελτίωσης της ροής με σεβασμό στη φύση και το περιβάλλον χωρίς σκυροδέματα. Να δημιουργηθούν πεζογέφυρες κοντά στον πύργο της Βραυρώνας και να υπάρχει παραρεμάτια πεζοπορική και ποδηλατική διαδρομή. Ο κόσμος να μπορεί να απολαμβάνει το υπέροχο Αττικό τοπίο που υπάρχει και το οποίο κινδυνεύει, καθώς το έργο - όπως είναι σχεδιασμένο τώρα - αλλάζει βάναυσα το τοπίο. Ο χώρος δεν πρέπει να αστικοποιηθεί.
Σχολιάστηκε ότι οι βάλτοι είναι προστατευόμενοι υγρότοποι βάσει της νομοθεσίας της Ε.Ε. και της χώρας μας, για τις περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 και για τους οικοτόπους. Δεν πρέπει ο Ερασίνος να γίνει οχετός ομβρίων. Οι καλλιέργειες που έχουν ήδη απαλλοτριωθεί θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί στο δημόσιο ως ελευθέρα πλημμυρικά πεδία.
Αναφέρθηκε επίσης ότι ο πρόσφατος κανονισμός της ΕΕ 2024/1991 για την αποκατάσταση της φύσης προβλέπει την ελεύθερη ροή των ποταμών χωρίς φράγματα και εγκιβωτισμούς.
Όλοι
τόνισαν την αξιέπαινη προσπάθεια της πρώην διευθύντριας των Τ.Υ. του δήμου, σε
δημοτικό συμβούλιο τον Απρίλιο του 2022, για την ευαισθητοποίηση των συμβούλων για
το θέμα αυτό.
No comments:
Post a Comment